Smagā transporta vadītāju braukšanas un atpūtas laiki Eiropas Savienībā (ES) tiek strikti regulēti, lai pasargātu gan pašus autovadītājus, gan pārējos satiksmes dalībniekus. Šīs likumdošanas (EC 561/2006) ietvaros tiek īstenotas arī regulāras tahogrāfu pārbaudes, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc, saskaņā ar Eiropas Ceļu satiksmes drošības novērošanas centra datiem, no 2008. līdz 2018. gadam satiksmes negadījumos bojāgājušo kravas auto vadītāju skaits ir samazinājies par 47% un autobusu vadītāju – par 53%.

Protams, ceļu satiksmes drošības uzlabošanās visiem tās dalībniekiem ir lieliska ziņa, taču šī regula paredz arī to, ka gadījumos, kad pārbaudēs tiek konstatēti kādi pārkāpumi, gan autovadītājam, gan uzņēmumam var nākties maksāt ievērojamas soda naudas. Turklāt, dažās ES valstīs par nopietniem regulas pārkāpumiem var tikt piespriesta arī brīvības atņemšana līdz diviem gadiem. 

Dažādie pārkāpumi un soda mēru atšķirības

Soda mēri dažādās ES valstīs atšķiras visai ievērojami. Tāpat atšķiras arī pārkāpumu veidi. Pārkāpums var tikt kategorizēts kā maznozīmīgs, nopietns, ļoti nopietns vai visnopietnākais. Atšķiras arī soda mēra piemērošanas interpretācijas, proti, lielākoties, ja pārbaudē ir atklāti pārkāpumi, sods tiek piespriests tikai par nopietnāko no tiem, taču ir valstis, kurās visi atklātie pārkāpumi tiek summēti un soda mērs aprēķiņāts par visiem kopā.

Viena no tām ir Francija, kur lielākā piemērojamā soda nauda ir 30 000 eiro, taču, ņemot vērā, ka šajā valstī nav noteikti sodu apmēru griesti, teorētiski ir iespējams saņemt arī lielāku sodu. Piemēram, kādam beļģu autovadītājam tahogrāfa datu pārbaude šajā valstī beidzās ar 11 700 eiro lielu naudas sodu par dažādas nozīmes pārkāpumiem, kā arī 19 ceļa malā pavadītām stundām, gaidot, kamēr uzņēmums apmaksās sodu.

Tachogram ievāktā statistika gan liecina, ka lielākā daļa no pārkāpumiem ir maznozīmīgi un no tiem ir visai viegli izvairīties. Problēma slēpjas tajā, ka izstrādātā regula ir ļoti detalizēta un apjomīga, tāpēc to ir sarežģīti uztvert un precīzi atcerēties. Šī iemesla dēļ loģistikas un pārvadājumu nozares uzņēmumi ir spiesti meklēt risinājumus, kā efektīvi apmācīt autovadītājus un menedžerus par regulas niansēm, lai nezaudētu laiku un naudu, regulāri apmaksājot sodus.

*Dati par pārkāpumiem, kas reģistrēti Tachogram sistēmā no 2019. gada februāra līdz 2020. gada februārim.

Par laimi, ir veidi, kā šo procesu atvieglot. Viens no risinājumiem ir Tachogram – sistēma, ko Mapon autoparku pārvaldības risinājumu izstrādātāji izveidojuši tieši, lai uzņēmumiem un autovadītājiem atvieglotu tahogrāfa datu pārvaldības procesu un padarītu regulas ievērošanu ērtāku.

Lai gan Tachogram nodrošina dažādas funkcijas, lai palīdzētu izvairīties no regulas pārkāpumiem un tiem sekojošajiem soda mēriem, iespējams menedžeriem visnoderīgākā ir tieši Autovadītāju riska reitinga atskaite, kas ļauj ērti redzēt visus autovadītāju izdarītos pārkāpumus vienuviet. 

Turklāt, pārkāpumi tiek automātiski kategorizēti pēc to nozīmīguma un katram autovadītājam piešķirts riska reitings, balstoties uz izdarīto pārkāpumu daudzumu un nozīmīgumu. Sistēma autovadītājus sakārto pēc riska reitingiem un attēlo dilstošā secībā, lai menedžeri varētu vienkārši sekot līdzi reitingu tendencēm un nepieciešamības gadījumā atbilstoši rīkoties.

Tāpat menedžeri var apskatīt katru pārkāpumu atsevišķi ar īsu paskaidrojumu par pārkāpuma iemeslu. Šai informācijai var piekļūt, atverot pilno atskaiti, kopsavilkuma sadaļā uzsklikšķinot uz Skatīt pilnu atskaiti pogas vai atverot atskaišu sadaļu.

Lai padarītu sistēmu pārskatāmāku un palīdzētu autovadītājiem izvairīties no kļūdām, atrodoties ceļā, autovadītāji var arī paši piekļūt savu tahogrāfa failu datiem un sekot līdzi darba un atpūtas laikiem ar Tachogram mobilo aplikāciju.

Izmantojot šo digitālo risinājumu, daudzi loģistikas nozares uzņēmumi, ieskaitot tādus industrijas milžus kā Kreiss, jau ir mainījuši veidu, kā tiek glabāti un pārvaldīti tahogrāfu dati, lai izvairītos no darba un atpūtas laiku regulējuma pārkāpumiem. 

Ja tu vēl neesi pārliecināts, vai šāds risinājums atbilst tava uzņēmuma vajadzībām, izmēģini to 30 dienas bez maksas un izvērtē ieguvumus, neiztērējot ne centa.