2020. gada beigās mēs uzsākām blogu sēriju par Mobilitātes pakotnes pieņemšanas radītajām izmaiņām braukšanas un atpūtas laiku regulējumā. Šajā rakstā to turpinām, apskatot, kā veikt atpūtas vilcienā vai uz prāmja.

Kā zināms, tu vari pavadīt saīsināto nedēļas atpūtu uz prāmja. Kādām niansēm vajadzētu pievērst uzmanību, to darot? Apskatīsim, ko nosaka regulējums.

Ikdienas atpūta uz prāmja

Sāksim ar to, kas ir palicis nemainīgs. Tāpat kā pirms Mobilitātes pakotnes stāšanās spēkā, tu vari pavadīt ikdienas atpūtu vilcienā/uz prāmja, ja ievēro šos noteikumus:

  • Vari pārtraukt atpūtas periodu divas reizes (lai uzbrauktu un nobrauktu no vilciena/prāmja);
  • Kopējais pārtraukumu laiks nedrīkst būt ilgāks par vienu stundu;
  • Pārliecinies, ka viss rindā pavadītais laiks tiek reģistrēts kā cits darbs. Pretējā gadījumā tas var tikt pieskaitīts atpūtas laikam, tādejādi ikdienas atpūtas laiks tiktu pārtrauks vairāk nekā divas reizes;
  • Laiks, kas tiek pavadīts uzbraucot un nobraucot no vilciena/prāmja, netiek uzskatīts par atpūtas laiku, tāpēc jāseko līdzi, vai kopējais atpūtas laiks atbilst regulai;
  • Ikdienas atpūtas laikam uz prāmja jābūt vismaz 11 stundu garam;
  • Tu vari arī sadalīt ikdienas atpūtu 3+9 stundās, pavadot 9 stundu daļu uz prāmja, un divreiz to pārtraucot uzbraukšanai un nobraukšanai;
  • Noteikums par ikdienas atpūtas pabeigšanu 24 stundu laikā pēc darba maiņas uzsākšanas paliek spēkā, tāpēc pievērs uzmanību laikam, kad beidzas šis 24 stundu periods un kad beidzas tava atpūta.

Saīsinātā iknedēļas atpūta uz prāmja

Saīsināto iknedēļas atpūtu uz prāmja vai vilcienā var veikt tādā pašā veidā kā ikdienas atpūtas pavadīšanu uz prāmja vai vilcienā. Tu vari pārtraukt saīsināto iknedēļas atpūtu, kas ir vismaz 24 stundu gara, divas reizes, kopā nepārsniedzot vienu stundu, lai uzbrauktu un nobrauktu no prāmja/vilciena. Atpūtas laikā jābūt nodrošinātai gulēšanai paredzētai kajītei vai kupejai. 

Pilnā iknedēļas atpūta uz prāmja

Uz prāmja vari pavadīt arī pilno iknedēļas atpūtu, ja ievēro šo noteikumu – atpūtas logam, kas tiek pavadīts uz prāmja/vilcienā jābūt vismaz astoņu stundu garam. Atpūtas laikā jābūt nodrošinātai gulēšanai paredzētai kajītei vai kupejai. Nosacījums par uz prāmja/vilcienā pavadītā atpūtas loga ilgumu, kas ir garāks par astoņām stundām, automātiski diskvalificē lielu daļu no Eiropas prāmju un vilcienu maršrutiem.

Tiktāl noteikumi šķiet visai skaidri, taču ir iespējami arī sarežģītāki gadījumi. Piemēram, regula definē saīsināto iknedēļas atpūtu kā atpūtas laiku, kas ir īsāks par 45 stundām un ir vismaz 24 stundu ilgs. Regula arī aizliedz pavadīt pilno iknedēļas atpūtu uz prāmja, ja atpūtas logs ir īsāks par astoņām stundām. Tas noved pie situācijas, kurā pēc definīcijām atpūta nevar būt nedz pilna, nedz saīsināta.

Mēs uz šo situāciju raugāmies kā saīsinātu iknedēļas 45 stundu atpūtas periodu, kas nav jākompensē, un tāpēc esam Tachogram aktivitāšu grafikā ieviesuši īpašu apzīmējumu – (Saīsināta iknedēļas atpūta) – kas norāda, vai attiecīgais atpūtas periods ir uzskatāms par pilnu vai saīsinātu iknedēļas atpūtu.

Lai gan šīs noteikumu izmaiņas nav ļoti sarežģītas, autovadītāju ikdienas darbs var tikt traucēts, ja autovadītāji sāk izmantot jaunās regulas piedāvātās iespējas. Digitālajiem un viedajiem tahogrāfiem nav iebūvētu algoritmu, lai apstrādātu šīs izmaiņas, un tie var norādīt neprecīzas instrukcijas par to, kad un kāda veida atpūtu jāveic. Šo problēmu var atrisināt ar tahogrāfa failu lejupielādes un analīzes rīkiem, kā Tachogram, kas ļauj autovadītājiem jebkurā brīdī precīzi pārbaudīt, vai viņi ievēro regulu.

Izmēģini Tachogram un uzzini, kā tas tev var palīdzēt ievērot braukšanas un atpūtas laiku regulējumu, izmantojot 30 dienu bezmaksas periodu.