Kravu pārvadātāju darbs ir izaicinājumu pilns – sākot ar piegādes ķēdes procesu plānošanu un uzraudzību, beidzot ar atbilstību starptautiskajiem darba un atpūtas laika noteikumiem, kas nemitīgi mainās. Tahogrāfa datu pārvaldība un to regulāra lejupielāde ir tikai viena no darbībām, kas jāveic uzņēmumiem, lai neiedzīvotos lielos naudas sodos. Šajā procesā nozīmīgs palīgs ir gan dažādi autoparka pārvaldības risinājumi, gan speciālizēti rīki, kas radīti ar mērķi atvieglot digitālā tahogrāfa datu lejupielādi un analīzi. To loma biznesa procesu vadībā arvien pieaug, un par to ir pārliecinājies arī Latvijas kravu pārvadātājs SIA UNA-L, kas jau vairākus gadus sava autoparka pārvaldībā izmanto Tachogram digitālā tahogrāfa datu lejupielādes un analīzes risinājumu.

SIA UNA-L nodarbojas ar kravu pārvadājumiem visā Eiropas Savienībā un Apvienotajā Karalistē, nodrošinot, piemēram, celtniecības paneļu transportēšanu uz Zviedriju, kur tos izmanto augstceltņu būvniecībā. Uzņēmumam ir vairāk nekā 10 gadu pieredze nozarē, un tā pārraudzībā šobrīd ir 60 autovadītāju un 40 kravas mašīnu.

Seko tirgus tendencēm un uzlabo digitālā tahogrāfa datu pārvaldību

UNA-L pārvalda samērā lielu autoparku, tāpēc uzņēmumam ir būtiski darboties pēc iespējas efektīvāk. Lai to panāktu, vadības komanda seko līdzi tirgus tendencēm un ievieš jaunas tehnoloģijas. 

Runājot par tahogrāfa datu pārvaldības risinājuma meklējumiem, UNA-L valdes loceklis Edgars Lagzdiņš atceras:

Vēl pirms vairākiem gadiem tahogrāfa datu lejupielāde bija jāveic, lēkājot no viena transportlīdzekļa otrā. Tas bija apgrūtinoši, nereti – arī neiespējami.”

“Proti, ja automašīna atradās kārtējā izbraukumā, piemēram, uz veselu gadu, tahogrāfa dati mums nekādā veidā nebija pieejami. Ja automašīna nebija mūsu redzeslokā, tas nozīmēja, ka nespējām monitorēt autovadītāja darbības. Tas, savukārt, uzņēmumam bieži vien rezultējās milzīgos naudas sodos un lika saskarties ar citām nepatīkamām situācijām.” Viņš arī piebilst, ka tolaik izplatīti bija gadījumi, kad autovadītāji cilvēciskas kļūdas dēļ aizmirsa veikt informācijas lejupielādi no digitālā tahogrāfa.

Meklējot iespējas sekot līdzi transportlīdzekļu atrašanās vietai un degvielas patēriņam, UNA-L jau savas darbības pirmsākumos uzsāka sadarbību ar autoparka pārvaldības risinājumu izstrādātāju Mapon, kas pirms septiņiem gadiem radīja Tachogram – specializētu risinājumu digitālā tahogrāfa datu pārvaldībai un analīzei. UNA-L bija viens no pirmajiem uzņēmumiem, kas par to uzzināja un, ņemot vērā iepriekš iegūto pozitīvo pieredzi ar Mapon, pirms aptuveni četriem gadiem sāka Tachogram izmantot arī praksē, pieslēdzot to visam uzņēmuma autoparkam.

Ērti lietot kā vadībai un grāmatvedībai, tā autovadītājiem

Edgara Lagzdiņa pieredze liecina, ka Tachogram izmantošana ikdienā ir ļoti ērta. “Viss datu pārvaldības process ir pilnībā automatizēts – reizi divās nedēļās vai mēnesī autovadītāju dati tiek augšuplādēti kopīgā mākonī, un informācija par mūsu autovadītāju darbībām vadībai ir pieejama jebkurā laikā un vietā.”

Tachogram datus darbā aktīvi izmanto arī grāmatvedība, lai apskatītu atskaites, kuras sniedz informāciju, kas nepieciešama darbinieku algu un komandējuma naudas aprēķiniem,”

stāsta uzņēmuma pārstāvis.

Svarīgi arī, ka šis risinājums palīdz ne tikai uzņēmuma vadībai un grāmatvedībai, bet arī pašiem autovadītājiem. Kā uzsver UNA-L pārstāvis, Tachogram atbrīvo uzņēmumu no raizēm, kas saistītas ar savlaicīgu datu lejupielādi.

Pārkāpumu analīze – rīks autovadītāju izglītošanai

Ikdienā UNA-L visvairāk pievērš uzmanību tieši starptautisko braukšanas un atpūtas laika noteikumu ievērošanai, kā arī autovadītāju braukšanas paradumiem un to analīzei. “Lai iegūtu pēc iespējas precīzāku informāciju par mūsu vadītāju braukšanas stilu, izmantojam gan Tachogram iespējas, gan datus no Mapon Expert izsekošanas ierīces, kas rezultātā mums nodrošina precīzu atskaiti gan par darba un atpūtas periodiem, gan nobraukto maršrutu, šķērsotajām valstīm un citiem būtiskiem rādītājiem. Tas mums sniedz

iespēju izglītot autovadītājus par drošu un atbildīgu braukšanu, veikt precīzu algas un komandējuma naudas aprēķinus,

risinājuma lietošanas pieredzē dalās Edgars Lagzdiņš.

Viņš stāsta, ka Tachogram lieti noder arī situācijās, kad kāds no autovadītājiem ir veicis darba un atpūtas laika noteikumu pārkāpumu. Šādos gadījumos risinājuma sniegtie dati tiek izmantoti, lai identificētu konkrētus pārkāpumus un tos pārrunātu ar transportlīdzekļa vadītāju. Šādu sarunu mērķis ir izglītot par pārkāpumu nozīmi un novērst līdzīgu situāciju atkārtošanos nākotnē.

Mobilā lietotne kā palīgs, esot ceļā

Uzņēmuma komanda ikdienas darbā izmanto gan Tachogram tīmekļa versiju, gan mobilo lietotni. “Ņemot vērā, ka visu laiku esmu ceļā, arī pats visbiežāk lietoju tieši Tachogram mobilo lietotni. Tādā veidā es varu autovadītājiem palīdzēt un atrisināt daudz problēmjautājumu, pat strādājot attālināti,” stāsta UNA-L valdes loceklis.

Neviena tahogrāfa datu lejupielādes pārkāpuma

Runājot par to, kā autoparka pārvaldības risinājumi, tostarp tahogrāfa datu lejupielāde un analīze, ir palīdzējuši uzņēmumam pārvarēt galvenos biznesa izaicinājumus un uzlabot autoparka pārvaldības efektivitāti, Edgars Lagzdiņš stāsta: “Šobrīd varu teikt, ka vairs nesaskaramies ar nevienu no iepriekš minētajām problēmām, jo visi tahogrāfa datu pārvaldības procesi notiek automātiski.

Pateicoties Tachogram, pēdējo četru gadu laikā esam spējuši strādāt bez neviena datu lejuplādes pārkāpuma,

kas ir tikai pozitīvi. Jāatzīst, ka agrāk šāda veida sodus saņēmām visai bieži un maksājām no 100 līdz 300 EUR par katru reizi, kad autovadītājs vai uzņēmums bija aizmirsis nolasīt savu karti.”

Atbalsts un profesionāli risinājumi dažādās situācijās

Veiksmīgas sadarbības pamatā ir ne vien kvalitatīvi risinājumi, bet arī cilvēcīga komunikācija. Sarunas laikā UNA-L pārstāvis norāda, ka līdzšinējā sadarbība ar Tachogram komandu ir bijusi ļoti veiksmīga: “Aiz risinājuma stāv atsaucīga, profesionāla komanda, kura vienmēr laicīgi palīdz rast risinājumus dažādām situācijām. Mūsu kopīgajā sadarbībā nekad nav bijušas problēmas.” 

Runājot par nozares nākotni un gaidāmajām izmaiņām likumdošanā, piemēram, Mobilitātes pakotnes noteikumiem, Edgars Lagzdiņš pauž, ka šobrīd vēl ir grūti domāt par to, kādi ierobežojumi un noteikumi kravu pārvadātājus sagaida turpmāk, taču viņš ir pārliecināts, ka Tachogram palīdzēs uzņēmumam pielāgoties un darboties saskaņā ar mainīgajām likumdošanas prasībām.

Ja arī tavs uzņēmums meklē veidu, kā ērti pārvaldīt un analizēt autoparka tahogrāfa datus, sazinies ar mums, rakstot uz info@tachogram.com vai piesakies 30 dienu bezmaksas izmēģinājumam, lai iepazītos ar visām risinājuma funkcijām!