Het begrijpen en kunnen lezen van Tachogram diagram gegevens helpt u bij het effectief plannen en uitvoeren van uw dagelijkse taken. Er zijn echter enkele gegevens die een meer gedetailleerde uitleg vereisen. Een daarvan is compensatie – een belangrijk onderwerp dat slechts in het kort wordt uitgelegd in de internationale regelgeving, maar zeer belangrijk is voor de bestuurders om het risico van het overtreden van de wet te voorkomen.

In deze post hebben we antwoorden verzameld op enkele van de meest gestelde vragen over compensaties en hoe deze gegevens worden weergegeven in Tachogram.

Als we het hebben over verminderde wekelijkse rusttijden en hun compensaties, zijn alle regelgevingen twee korte zinnen. Er zijn echter veel nuances om in gedachten te houden om het onderwerp volledig te begrijpen.

Het EG vordering 5661/2006, artikel 8, clausule 6 en 7, zegt:

In twee opeenvolgende weken moet een bestuurder ten minste het volgende doen:

– twee normale wekelijkse rusttijden, of

– één normale wekelijkse rusttijd en één verkorte wekelijkse rusttijd van ten minste 24 uur. De verkorte rusttijd moet echter worden gecompenseerd door een gelijkwaardige rustperiode die moet genomen worden voor het einde van de derde week volgende op de week in kwestie.

Een wekelijkse rusttijd begint uiterlijk aan het einde van zes periodes van 24 uur vanaf het einde van de vorige wekelijkse rusttijd.

Elke rust die als compensatie voor een verkorte wekelijkse rusttijd wordt genomen, moet aan een andere rustperiode van ten minste negen uur worden gekoppeld.

Twee opeenvolgende weken

Laten we beginnen met de definitie van twee opeenvolgende weken. Als we het hebben over twee opeenvolgende weken, bedoelen we een situatie wanneer:

1.  Je hebt een paar weken, zoals week 1 en 2, 2 en 3, 3 en 4, 4 en 5 etc.

2. Binnen deze paren heb je minimaal een rustperiode van 45 uur en een rustperiode van 24 uur.

In de ideale wereld passen alle wekelijkse rustperioden in kalenderweken, maar in de realiteit is dat niet altijd het geval. Voor deze situaties moet u artikel 8 van Verordening 561/2006 vermelden, waarin staat dat als de wekelijkse rusttijd twee weken overlapt, u deze kunt toewijzen aan de ene of de andere week, maar niet aan beide. Dit heeft ook invloed op de compensatietijden en de “week in kwestie” verwijst eigenlijk naar de week waaraan u de specifieke wekelijkse rusttijd hebt toegewezen. Bekijk de onderstaande afbeelding – dit moet het voor u duidelijker maken!

Hoeveel uur moet ik compenseren?

Het idee achter het compenseren van de verminderde wekelijkse rusttijden is dat de bestuurder normaal gesproken 45 uur voor de volgende dienst moet rusten, en als er redenen zijn waarom ze dat niet hebben gedaan, moeten ze nog 45 uur rusten op het compenseren van de ontbrekende uren met een ononderbroken rust. Het aantal uren dat u moet compenseren, is dus de basisberekening. Trek de lengte van uw verkorte wekelijkse rusttijd af van 45 uur.

Laten we een eenvoudig voorbeeld bekijken! Als uw verkorte wekelijkse rusttijd 24 uur was, moet u nog 21 uur compenseren om de rest van de 45 uur te halen. Evenzo, als uw rust 30 uur was, heeft u een compensatie van 15 uur nodig.

Compensatie van de verkorte wekelijkse rusttijd

De enige manier om een verkorte wekelijkse rusttijd te compenseren, is om nog een rustperiode van ten minste 9 uur te verlengen met het aantal uren dat u moet compenseren.

Laten we eens kijken naar het voorbeeld in de onderstaande afbeelding. Als u 25u24 rust heeft gehad en 19u36 moet compenseren, kan u dit doen door ten minste 28u59 te rusten (verleng de dagelijkse rustperiode van 9u23 met 19u36). Houd er ook rekening mee dat de tijd om de verkorte wekelijkse rusttijd te compenseren in één keer moet worden genomen. U kan 19u36 compensatietijd niet opsplitsen in 3 periodes.

Klik op de grafiek om de volledige grootte te bekijken

Wat is de deadline voor compensatie?

De wetgeving zegt dat de compensatie moet worden gedaan vóór het einde van de derde week na de week in kwestie. Klinkt een beetje lastig, maar is eigenlijk vrij eenvoudig als we naar een visuele interpretatie van de zin kijken.

Als ik de verkorte wekelijkse rusttijd compenseer, telt deze dan als een rustperiode van 45 uur?

Nee. De compensatie maakt een 24 uur rust geen 45 uur rust, en u moet er nog steeds voor zorgen dat u elke twee opeenvolgende weken ten minste één volledige rustperiode van 45 uur en één 24 uur rust hebt.

Hoe geeft het Tachogram de compensatietijden weer?

Zoals u misschien heeft gemerkt op de foto’s in het hele artikel, worden compensaties in Tachogram diagrammen weergegeven met een paarse kleur.

Er is een interessant iets dat misschien niet meteen duidelijk is – aanvullende gegevens die beschikbaar zijn in de diagrammen van de webtoepassing.

Wanneer u kijkt naar een verkorte of een normale wekelijkse rusttijd, kunt u ook zien aan welke kalenderweek de rust is toegewezen.

Beweeg uw muis over de verkorte wekelijkse rusttijd of de compensatie en het bijbehorende interval wordt weergegeven, zoals weergegeven in de bovenstaande afbeelding.

Of u nu net bent begonnen met het gebruik van Tachogram of het al een tijdje gebruikt, we hopen dat u deze informatie nuttig en voldoende verklarend vindt. Als er echter nog steeds onbeantwoorde vragen zijn, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons team staat altijd klaar om u te ondersteunen.

Weet niet hoe Tachogram werkt? Start nu uw gratis proefperiode!