Naarmate het nieuwe jaar nadert, dachten we dat het interessant zou zijn om naar de trends in de sector te kijken die naar verwachting de markt in 2019 zullen domineren. Van slimme tachografen tot internationale wetgeving en bedrijfsprocessen – de komende 12 maanden zullen zeer fascinerend zijn voor zowel de chauffeurs en bedrijven met grote wagenparken. 

2019 – het jaar van de slimme tachograaf

De volgende generatie tachografen zullen in 2019 worden geïntroduceerd. Vanaf juni 2019 zullen alle nieuwe vrachtwagens die de Europese markt bereiken, worden uitgerust met de slimme tachografen die naar verwachting het administratieve proces en het knoeien met de huidige digitale tachografen zullen verminderen. Omdat dit een zeer breed en belangrijk onderwerp is, zullen we er de komende maanden een aparte blogpost aan wijden.

Tablets om chauffeurs te verbinden met de backoffice

We hebben gemerkt dat, afgezien van lokale en internationale regelgeving en landenbeleid, er veel bedrijven zijn die momenteel tabletprojecten implementeren. Het is een logische stap voor bedrijven die zich richten op het verbeteren van de interne communicatie tussen hun chauffeurs en kantoorpersoneel en in realtime waardevolle informatie bij de ontvangers krijgen. Bovendien is dit een geweldige manier voor bestuurders om zichzelf te informeren over werk- en rusttijdenregelingen. Tachogram is ook geschikt voor gebruik van tablets en biedt de gebruikers een complete oplossing voor het downloaden en analyseren van digitale tachograaf bestuurderskaart data onderweg.

Digitalisering van bedrijfsprocessen

Het aantal bedrijven dat bereid is om hun bedrijfsprocessen te automatiseren en te digitaliseren, groeit elk jaar. Digitale tachografen werden voornamelijk geïntroduceerd om de verkeersveiligheid te verbeteren door de werk- en rusttijden van de chauffeurs bij te houden. Omdat digitale tachograafgegevens worden gebruikt om de werk- en rusttijden van de bestuurder te beheren, is er geen reden waarom dezelfde gegevens niet voor boekhoudkundige doeleinden konden worden gebruikt, zoals het berekenen van lonen en reiskostenvergoedingen.

We hebben ook gezien dat een aantal van onze klanten het digitalisatie proces ondergingen en het is duidelijk dat dit een aantal belangrijke voordelen biedt, zoals het gemak van operationele processen, het bijhouden van downloads van bestuurders- en voertuigbestanden, kalibratiedata van tachografen, vervaldatums van bestuurderskaarten, rapportage , integraties met ERP-systemen, etc.

Lidstaten worden steeds meer beschermend

Het afgelopen jaar heeft de hele sector heel wat acties gezien met betrekking tot de interpretatie van de huidige wetgeving en de invoering van nieuwe boetes. In 2018 introduceerden nogal wat landen boetes voor het nemen van de normale wekelijkse rust in voertuigcabines. Momenteel zien we dat deze trend zich ook in 2019 zal voortzetten en dat de lidstaten van de Europese Unie nog meer bescherming op hun thuismarkten zullen krijgen door extra boetes in te voeren voor het overtreden van de voorschriften en strenger te worden bij controles langs de weg.

Ons team zal de veranderingen in de sector blijven opvolgen en u op de hoogte houden van de nieuwste trends en hoe deze uw dagelijkse werkroutine beïnvloeden. Ondertussen nodigen wij u uit om de Tachogram-app te gebruiken om uw digitale tachograafgegevens overal en altijd bij te houden!