We vervolgen onze serie blogposts over het Mobiliteitspakket door de belangrijkste toevoegingen en wijzigingen die erdoor zijn geïntroduceerd te bespreken. In deze blog zullen we het hebben over de veranderingen die betrekking hebben op het nemen van twee opeenvolgende verkorte wekelijkse rusttijden. Wat hier interessant aan is, is dat je technisch gezien al twee opeenvolgende verkorte wekelijkse rusttijden kon nemen vóór de wijzigingen van het Mobiliteitspakket, maar er waren enkele trucjes voor nodig. Lees hier wat er nieuw is.

Verkorte en normale wekelijkse rusttijden

Voordat we ingaan op de veranderingen die het Mobiliteitspakket heeft gebracht, willen we eerst in eenvoudige bewoordingen herinneren wat de regels waren voordat dit van kracht werd:

  • Elke twee opeenvolgende weken moest de bestuurder minstens één verkorte wekelijkse – en minstens één normale wekelijkse rusttijd nemen;
  • Elke verkorte wekelijkse rusttijd moest in één keer worden gecompenseerd tot volledige 45 uur;
  • De compensatie moest worden opgenomen vóór het einde van de 3de week volgend op de week in kwestie;
  • Als de wekelijkse rusttijd overlapt met het weekend, dan kunt u de rust tot de ene of de andere week tellen, maar niet in beide weken.

Dit laatste punt was het punt waarnaar in de inleiding werd verwezen en we willen er hier wat dieper op ingaan.

Zoals eerder vermeld, is het nog steeds mogelijk om bijna drie weken zonder normale wekelijkse rusttijden door te brengen en veilig naar huis terug te keren.

Laten we om het uit te leggen naar de onderstaande afbeelding kijken:

Mobiliteitspakket wekelijkse rij- en rusttijden

Let op de manier waarop normale wekelijkse rusttijden elkaar overlappen in week 40 en week 42. Gezien deze overlapping en het tellen van de wekelijkse rusttijden tot week 40 en week 42, kunnen we zelfs drie verkorte wekelijkse rusttijden achter elkaar nemen en bijna drie weken rijden zonder een pauze van 45 uur .

Houd er ook rekening mee dat het niet mogelijk is om dit schema in week 43 te volgen, omdat de normale wekelijkse rust die overlapt met week 42 en 43 al wordt toegevoegd aan week 42. Om deze tijd planningsmethode te blijven gebruiken, de meest optimale oplossing lijkt te zijn dat de chauffeur een week thuis blijft. Dit geeft een kans om alle verkorte wekelijkse rusttijden te compenseren, die samen met de normale wekelijkse rust worden genomen, en om de volgende rustperiode van 45 uur te beginnen op een manier die overlapt met week 44, en zo een nieuwe cyclus te starten zoals weergegeven in de foto hierboven.

Er zijn eigenlijk nogal wat bedrijven die deze optie gebruiken om de werktijden van hun chauffeurs te plannen en we denken dat het nog steeds een beter idee is om op deze manier te plannen in plaats van de opties te gebruiken die door het Mobiliteitspakket zijn geïntroduceerd. Meer over deze opties in het volgende hoofdstuk.

Aanvullingen door het Mobiliteitspakket

Een van de belangrijkste redenen voor de werk- en rusttijden regelgeving is ongetwijfeld het verbeteren van de verkeersveiligheid. Eén van de belangrijkste punten die bij de bespreking van het Mobiliteitspakket aan het licht kwamen, was echter de noodzaak om de arbeidsomstandigheden van de chauffeurs te verbeteren door ervoor te zorgen dat ze regelmatig naar huis kunnen terugkeren en niet te veel tijd in het buitenland door te brengen. Een normale wekelijkse rusttijd van ten minste 45 uur in het buitenland werd dus overbodig geacht wanneer de chauffeur in staat was om veilig naar huis terug te keren en thuis een behoorlijke rustperiode te nemen met zijn gezin.

Daarom introduceert de nieuwe verordening het volgende punt:

“(..) een bestuurder die internationaal goederenvervoer verricht, mag buiten de lidstaat van vestiging twee opeenvolgende bekorte wekelijkse rusttijden nemen, op voorwaarde dat de bestuurder in vier opeenvolgende weken ten minste vier wekelijkse rusttijden neemt, waarvan ten minste twee daarvan zijn normale wekelijkse rusttijden.

Voor de toepassing van dit lid wordt een bestuurder geacht betrokken te zijn bij internationaal vervoer waarbij de bestuurder de twee opeenvolgende bekorte wekelijkse rusttijden begint buiten de lidstaat van vestiging van de werkgever en het land van de woonplaats van de bestuurder. “

Simpel gezegd, de nieuwe regels bepalen dat:

  • De chauffeur mag twee opeenvolgende weken werken zonder normale wekelijkse rusttijden (naar onze mening een meer expliciete definitie);
  • Dit is enkel van toepassing op chauffeurs die niet in hun thuisland zijn of niet in het land van vestiging van hun werkgever, aangezien u de verkorte wekelijkse rusttijden in het buitenland moet beginnen om in aanmerking te komen voor deze regelvrijstelling;
  • De bestuurder moet nog steeds twee normale en twee verkorte wekelijkse rusttijden nemen binnen een periode van vier weken;
  • Er gelden specifieke regels voor de vergoeding van de wekelijkse rusttijd (meer hierover in het volgende hoofdstuk).

Het is belangrijk om te onthouden dat dit geen verplichte regel is. Het is een extra optie die is geïntroduceerd in de Mobiliteitspakket verordening en die wordt geleverd met een eigen specifieke regelset. Daarom kan de bestuurder deze optie gebruiken of hij kan deze negeren en doorgaan met werken zoals voorheen.

Het is aan de chauffeur om deze beslissing te nemen.

Compensatie van twee opeenvolgende verkorte wekelijkse rusttijden

Zoals iedereen al weet, moet u elke verkorte wekelijkse rusttijd compenseren. Als u de twee opeenvolgende verkorte wekelijkse rusttijden neemt zoals voorzien in de Mobiliteitspakket verordening, zijn er specifieke regels waarmee u rekening moet houden. Om ze te compenseren, moet u ze en bloc compenseren voor de volgende wekelijkse rusttijd.

Laten we proberen het grafisch te bekijken:

Compensatie

In dit geval heeft de bestuurder twee opeenvolgende verkorte wekelijkse rusttijden genomen. Om te voldoen aan de compensatieregels, moet hij de compensatie voor deze verkorte wekelijkse rusttijden nemen vóór de volgende wekelijkse rusttijd. Beide compensaties moeten in één keer worden gedaan, wat betekent dat in dit geval de reguliere compensatieregels die u toestaan om een rustcompensatie te doen tot het einde van de 3e week, worden opgeheven en in dit specifieke geval de flexibiliteit die de reeds bestaande compensatieregels bieden.

Houd er rekening mee dat de bestuurder in dit geval de volgende week ook 45 uur rust moet nemen, aangezien de bovengenoemde regeling bepaalt dat er elke vier opeenvolgende weken ten minste vier wekelijkse pauzes moeten zijn, waarvan twee normale en twee – verminderde . Omdat de vorige normale wekelijkse rust in de volgende week niet langer deel uitmaakt van de laatste periode van vier weken, is ook hier een volledige rust van 45 uur vereist.

Welke invloed hebben compensaties op verlengingen van de dagelijkse rust?

In de laatste communicatie over de regels van het Mobiliteitspakket geeft de EC een ruimere invulling aan hoe de dagelijkse rust gebruikt kan worden als onderdeel van de wekelijkse rust.

Zoals vermeld in de verordening kan een dagelijkse rusttijd worden verlengd tot een normale wekelijkse rusttijd of een verkorte wekelijkse rusttijd. Dat wil zeggen dat u niet dagelijks 9 uur rust hoeft te nemen en daarna nog eens 45 uur wekelijkse rust. In plaats daarvan kan het in totaal maar 45 uur zijn.

En hoewel dit altijd het geval is geweest, werd met de introductie van de Mobiliteitspakket regels nooit echt uitgelegd hoe dagelijkse rusttijden in wisselwerking staan met wekelijkse rusttijden, wanneer er een compensatieperiode tussen zit. De laatste mededeling van de EC doet vermoeden dat de vergoeding geen invloed heeft op deze regel. Dit betekent dat hoewel de dagelijkse rust technisch gezien wordt gedaan vóór de compensaties, die op hun beurt volledig moeten worden opgenomen voorafgaand aan een wekelijkse rust, deze toch kan worden meegeteld als onderdeel van de wekelijkse rust. Zie nogmaals de afbeelding hierboven voor een visuele referentie.

Wij zijn van mening dat de compensatiemechanismen die door de Mobiliteitspakket regelgeving zijn ingevoerd tamelijk ingewikkeld zijn. Hoewel ze op papier redelijk klinken, denken we in de praktijk dat het voor chauffeurs beter zou zijn om gebruik te maken van de reeds bestaande compensatiemogelijkheden

  • door het nemen van regelmatige wekelijkse rusttijden tijdens het weekend en de wekelijkse rusttijd verplaatsen naar de volgende week, zodat de volgende wekelijkse rusttijd over drie weken kan worden genomen. Aangezien de gegevens die op een tachograafscherm worden weergegeven, niet voldoen aan de wijzigingen in het Mobiliteitspakket, kan het gebruik van de nieuwe regelset bovendien riskant zijn voor de chauffeurs.

Hoe dan ook, Tachogram ondersteunt de regels van het Mobiliteitspakket volledig en behandelt alle gegevens volgens de regelgeving. Als u dat nog niet heeft gedaan, kunt u Tachogram uitproberen en ontdekken hoe het helpt om te blijven voldoen aan de rij- en rusttijden regelgeving door gebruik te maken van de gratis proefperiode van 30 dagen.