Tehnoloģijas nemitīgi attīstās, piedāvājot arvien vairāk veidu, kā mūsu dzīvi padarīt vienkāršāku un drošāku. Šis ir arī galvenais iemesls nesenajām izmaiņām tahogrāfu regulējumā un jaunas tahogrāfu paaudzes – viedo tahogrāfu – ieviešanā. Taču ko un kā tieši autovadītāju un uzņēmumu ikdienā mainīs jaunās iekārtas? Par to vairāk šajā rakstā! 

Pārmaiņu iemesls

Tahogrāfu darbības regulējums ir ticis vairākkārt atjaunots un mainīts kopš tā ieviešanas 1969. gadā. No tā brīža tehnoloģijas un likumdošana ir pielāgota tā, lai uzlabotu drošību uz ceļa, nodrošinātu godīgu konkurenci visā Eiropā un samazinātu tahogrāfu manipulācijas risku. Jaunas, gudrākas ierīces ieviešana ir nākamais solis ceļā uz drošāku satiksmi un pārkāpumu novēršanu.

Kas mainīsies viedajos tahogrāfos?

Jauno tahogrāfu paaudzi sauc par viedo, jo ierīces spēj ierakstīt vairāk datu un tām ir pieejamas dažādas papildu funkcijas. Visiem viedajiem tahogrāfiem jābūt aprīkotiem ar GNSS (Global Navigation Satellite System) moduli, kas reģistrēs transportlīdzekļa atrašanās vietu brauciena sākumā un beigās, kā arī ģenerēs atrašanās vietas atjauninājumus ik pēc trim stundām. Automātiska lokācijas reģistrēšana palīdzēs šoferiem izvairīties no kļūdām, ievadot atrašanās vietas valsti, kā arī uzņēmumiem, veicot komandējuma naudas izmaksas.

Viedie tahogrāfi var būt aprīkoti arī ar ITS (Intelligent Transport Systems) interfeisu, kas ļauj nosūtīt transportlīdzekļa un citus datus dažādām ārējām sistēmām  – datu lejupielādes risinājumiem, mobilajām aplikācijām, kā Tachogram u.c.

Uzlabots transportlīdzekļu pārbaužu process

Vēl viena funkcija, kas būs pieejama viedajos tahogrāfos, ir DRSC (Dedicated Short Range Communication) interfeiss, kas ļaus ceļu policijai pārbaudīt transportlīdzekļa datus attālināti, izmantojot īsa darbības rādiusa uztvērēju. Dati, kas tiks nosūtīti uz šīm ierīcēm, iekļauj tikai informāciju par to, vai autovadītājam ir reģistrēts kāds pārkāpums vai fiksēts mēģinājums manipulēt ar tahogrāfa datiem. Ja nebūs fiksēti nekādi pārkāpumi, ceļu policijai nebūs nepieciešams apturēt transportlīdzekli, tādējādi tiks ietaupīts nevajadzīgās pārbaudēs pavadītais laiks.

Jaunas autovadītāju un darbnīcas kartes

Sekojot izmaiņām tahogrāfu tehnoloģijā, pēc 2019. gada 15. jūnija tiks izsniegtas jaunas autovadītāju kartes. Galvenā atšķirība starp iepriekšējām “1B” un jaunajām “1C” tipa kartēm ir tā, ka atjaunotajās kartēs tiks ierakstīta papildu informācija no tahogrāfa, ko pieprasa jaunais regulējums.

Tomēr fakts, ka šobrīd ir pieejama jauna karšu versija, nenozīmē, ka tev uzreiz jāsteidzas to saņemt. Autovadītāji var turpināt izmantot savas esošās kartes līdz to derīguma termiņa beigām – tās vienkārši neierakstīs papildu informāciju, ko reģistrē “1C” tipa kartes. Līdzīgi, tie autovadītāji, kuri saņems jaunās kartes pirms transportlīdzeklī tiks uzstādīti viedie tahogrāfi, tās varēs izmantot arī ar iepriekšējās digitālo tahogrāfu paaudzes ierīcēm.

Arī uzņēmumi, veicot tahogrāfu nomaiņu, saņems jaunas kartes. Līdz ar uzņēmumiem un autovadītājiem, jaunā tipa darbnīcas kartes būs jāsaņem tahogrāfu apkopes pakalpojumu sniedzējiemkuri vēlēsies strādāt ar viedajiem tahogrāfiem.

Lai izmantotu jaunās paaudzes tahogrāfus, nav nepieciešama īpaša apmācība. Tomēr ražotāji rosina uzņēmumus informēt savus darbiniekus par jauno tahogrāfu regulējumu, lai viņi arī turpmāk darbotos saskaņā ar starptautisko likumdošanu. Arī mēs, Tachogram, strādājam, lai pielāgotu mūsu platformu atbilstoši jaunajam regulējumam, tāpēc gadījumā, ja tev ir kādi jautājumi vai neskaidrības par to, kā viedie tahogrāfi ietekmēs tavu darbu, sazinies ar mūsu klientu atbalsta komandu, rakstot uz info@tachogram.com.