Pilnībā izprotot Tachogram aktivitāšu grafikus, tu varēsi efektīvāk plānot un pildīt savus ikdienas darbus. Taču jāņem vērā, ka dažas tēmas un procesi ir sarežģītāki nekā citi un tāpēc prasa sīkāku skaidrojumu. Viens no piemēriem ir kompensācijas – autovadītājiem nozīmīgs temats, kas starptautiskajā likumdošanā pieminēts tikai dažos īsos teikumos.

Šajā rakstā esam apkopojuši atbildes uz dažiem no visbiežāk uzdotajiem jautājumiem par kompensācijām un to, kā Tachogram atspoguļo šos datus.

Piemēram, saīsinātajām iknedēļas atpūtām un to kompensācijām Eiropas Komisijas regulā ir atvēlēti divi īsi teikumi. Tomēr ir daudz nianšu, kas jāņem vērā, lai šo tēmu izprastu pilnībā.

Eiropas Komisijas regulas Nr. 561/2006 8. panta 6. un 7. punktā teikts:

Jebkurās divās secīgās nedēļās transportlīdzekļa vadītājs paņem vismaz:

  • divus regulārus iknedēļas atpūtas laikposmus, vai
  • vienu regulāru iknedēļas atpūtas laikposmu un vienu saīsinātu iknedēļas atpūtas laikposmu, kas ir vismaz 24 stundas. Tomēr saīsinājumu kompensē ar atbilstoši ilgu atpūtu, kas paņemta pirms trešās nedēļas beigām, kura seko attiecīgajai nedēļai.

Iknedēļas atpūtas laikposms sākas ne vēlāk kā sešu 24 stundu periodu beigās no iepriekšējā iknedēļas atpūtas laikposma beigām.

Jebkuru atpūtu, kas ir ņemta kā kompensācija saīsināta iknedēļas atpūtas laikposma vietā, ņem kopā ar atpūtas laikposmu, kura ilgums ir vismaz deviņas stundas.

Divas secīgas nedēļas

Sāksim ar to, ko īsti nozīmē divas secīgas nedēļas. Kad izmantojam šo jēdzienu, mēs norādām uz situāciju, kurā:

1.  Nedēļas ir sadalītas pāros, piemēram, 1. un 2. nedēļa, 2. un 3. nedēļa, 3. un 4. nedēļa, 4. un 5. nedēļa utt.;

2. Šajās divās nedēļās tev ir vismaz viens 45 stundu atpūtas periods un viens 24 stundu atpūtas periods.

Ideālā gadījumā visi iknedēļas atpūtas periodi iekļaujas vienā kalendārajā nedēļā, tomēr realitātē tā ne vienmēr notiek. Šādā gadījumā tev jāņem vērā regulas Nr. 561/2006 8. pants, kurā minēts, ka iknedēļas atpūtas periodus, kas sākas vienā nedēļā un turpinās nākamajā, var pieskaitīt jebkurai no šīm nedēļām, bet ne abām. Tas ietekmē arī kompensācijas – šādā gadījumā atpūtas kompensēšana ir jāveic līdz 3. nedēļas beigām, kas seko nedēļai, kurai pieskaitīta konkrētā iknedēļas atpūta. Apskati zemāk esošo attēlu – tas noteikti tev palīdzēs šo nosacījumu izprast labāk!

Cik stundas man ir jākompensē?

Ar iknedēļas atpūtu kompensēšanu jāsaprot situācija, kurā autovadītājs kāda iemesla dēļ pirms savas nākamās maiņas nav izmantojis regulā noteikto 45 stundu atpūtas periodu, taču viņam jebkurā gadījumā ir jāveic šī 45 stundu atpūta, trūkstošās stundas pievienojot jebkuram citam vismaz deviņas stundas garam atpūtas periodam. Tātad, kompensējamo stundu aprēķināšana ir vienkārša matemātika – tev tikai jāatņem iknedēļas saīsinātās atpūtas ilgums no 45 stundām.

Apskatīsim kādu piemēru! Gadījumā, ja tava saīsinātā iknedēļas atpūta ir bijusi 24 stundas ilga, tev jākompensē 21 stunda, lai sasniegtu pilnas 45 stundas. Līdzīgi, ja tu esi atpūties 30 stundas, kompensējamais laiks būs 15 stundas.

Saīsināto iknedēļas atpūtu kompensēšana

Vienīgais veids, kā kompensēt saīsinātās iknedēļas atpūtas, ir pagarinot citu, vismaz deviņas stundas ilgu atpūtas periodu par kompensējamo stundu skaitu.

Apskatīsim zemāk attēlā esošo piemēru. Ja tu esi atpūties 25 stundas un 24 minūtes, kompensējamais laiks ir 19 stundas un 36 minūtes. To vari izmantot, atpūšoties vismaz 28 stundas un 59 minūtes (pagarinot saīsināto deviņas stundas un 23 minūtes garo ikdienas atpūtu par nepieciešamajām 19 stundām un 36 minūtēm). Lūdzu, ņem vērā, ka kompensējamais saīsinātās iknedēļas atpūtas laiks ir jāizmanto vienā piegājienā. Tas nozīmē, ka tu nevarēsi sadalīt 19 stundas un 36 minūtes trīs atpūtas intervālos.

Cik ilgā laikā ir jākompensē iztrūkstošās stundas?

Regulā noteikts, ka saīsinājumu kompensē ar atbilstoši ilgu atpūtu, kas paņemta pirms trešās nedēļas beigām, kura seko attiecīgajai nedēļai. Izklausās diezgan sarežģīti, taču viss kļūst daudz saprotamāks, ja apskatām vizuālu regulas interpretāciju.

Ja es vēlos kompensēt saīsināto iknedēļas atpūtu, vai to var skaitīt kā 45 stundu atpūtu?

Nē. Kompensācija nepārvērš 24 stundu atpūtu par 45 stundu atpūtu, tāpēc tev aizvien būs jāpārliecinās, ka divās secīgās nedēļās esi izmantojis vismaz vienu pilnu 45 stundu atpūtu un vienu 24 stundu atpūtu.

Tachogram atspoguļo kompensējamo laiku?

Iespējams, jau lasot šo rakstu, pamanīji, ka Tachogram grafikos kompensācijas tiek apzīmētas, izmantojot violetu krāsu.

Tomēr ir kāda interesanta lieta, kas varētu būt neskaidra no pirmā acu uzmetiena – papildu dati, kas pieejami grafikos Tachogram web platformā.

Aplūkojot saīsināto vai regulāro iknedēļas atpūtu, tu vari redzēt, kurai kalendārajai nedēļai tā ir pieskaitīta.

Pārvietojot kursoru uz saīsināto iknedēļas atpūtu vai kompensāciju, attiecīgais intervāls tiks izcelts, kā parādīts augstāk esošajā attēlā.

Neatkarīgi no tā, vai esi jauns Tachogram lietotājs, vai izmanto to jau kādu laiku, ceram, ka šajā rakstā sniegtā informācija būs tev noderīga. Tomēr, ja tev ir vēl citi neatbildēti jautājumi, sazinies ar mumsTachogram komanda tev palīdzēs, kā vien iespējams.

Vēlies uzzināt, kā darbojas Tachogram? Piesakies bezmaksas izmēģinājumam jau tagad!